12 December 2009

Rasterkaart Garmini käsigepsule

Hiljaaegu tegi Garmin oma uuemate käsigepsude (Colorado, Oregon, Dakota) tarkvarale tänuväärt täienduse, mis võimaldab neisse kasutajal endal rasterkaarte lisada. Õpetus selle kohta on siin: http://garmin.blogs.com/softwareupdates/2009/10/creating-and-using-garmin-custom-maps-in-five-easy-steps.html ja kahe sõnaga lahtiseletatult on tehnoloogia selline, et JPG-rasterkaart koordineeritakse Google Earthis ning salvestatakse KMZ-formaati. KMZ-fail kopeeritakse seadme kausta /Garmin/CustomMaps.

Asi oleks täitsa superhea, kui rastri suurus ei oleks piiratud 1024x1024 piksliga, mida on ju üsna vähe. Suuremad rastrid tuleb kas mitmeks tükiks lõigata või nende resolutsiooni vähendada.

Tähele tuleb panna nüanssi, et EI koordineeritava rasterpildi EGA KA KMZ-faili nimi ei tohi sisaldada täpitähti!

Kogu protsessi juures kõige tülikam osa on ilmselt rastrite koordineerimine. Kuivõrd Maa-ameti kaardiserverist saadavad ortofotod ja põhikaardi screenshotid on L-Est projektsioonis, tuleb neid enne gepsufailiks tegemist pöörata. Sama tuleb reeglina teha ka orienteerumiskaartidega. Ise kasutan ma rastrite koordineerimiseks harjumuspärast Trackmakerit, mis juba koordineeritud kaardi oskab ühe hiireklikiga Google Earthi eksportida.

Mõned näidised:
Saustinõmme orienteerumiskaart
Vääna-Jõesuu orienteerumiskaart
Saku ümbrus 1930ndate aastate sõjaväekaardil

Ahjaa, muide, ühe KMZ-faili sisse võib ka mitu JPG-rastritükki salvestada.

No comments:

Post a Comment